A barátság



Sajnos, még a suli végeztével sincs túl sok szabadidőm, ugyanis gőzerővel írom a könyvem. Ha így haladok decemberre nem lesz kész, úgyhogy bele kell húznom, és reggelről estig csak írni! Viszont a sok "jó ez a mondat? milyen újdonságot tegyek még bele?" dilemmám közbe eszembe jutottatok, és arra az elhatározásra jutottam, hogy ne csak én filozofáljak egész nap, hanem ti is gondolkodjatok egy kicsit a témáról. Ami pedig nem más, mint a barátság. Eddig voltak már szerelmi témák, gyötrődések, mély zuhanások, talpra állások, új remények, de magával a barátsággal még nem foglalkoztam mélyebben. És gondolom, még ti sem mentetek bele úgy igazán, le a gyökeréig, oda, ahonnan táplálkozik ez a fogalom. Nem egyszerű behatárolni a jelentését, és most nem a filozofikus részére gondolok, hanem a valóságra, arra, hogy az életben mint jelent ez a kapcsolat, amely minimum két, maximum nagyon sok ember között jöhet létre. 1.Mire épül? 2.Hogy vajon meddig tarthat? 3.És a legfontosabb, hogy mitől romolhat el egy jó barátság? Sok-sok kérdés, melyre szintén sok-sok választ adhatunk. Nincsenek egyforma barátságok, ez tény. Viszont van bennük valami közös, amit úgy hívunk, bizalom. Ez a szó a legfontosabb építőköve. Enélkül nem létezik. A feltétlen bizalom hiánya megöli a barátságot. Másik, szintén legfontosabb eleme az őszinteség. Ha hazudunk a barátainknak, avagy barátunknak, megromlik ez a kapocs. A kirakós harmadik darabkája, amely nélkül ugyanúgy nem épülhet fel egy jó viszony, a szeretet. Ez tartja egyben a másik kettőt, úgyis mondhatnánk, megkoronázza. Tehát a barátság gyökere: a bizalom, az őszinteség, a szeretet. Első kérdésünk ezzel kipipálva!
Időtartamát azonban nem tudjuk behatárolni. Vannak gyorsan jövő, rövid ideig tartó barátságok, de vannak azonban életre szólóak is. Ez mind tőlünk függ. Ha megtaláltuk azt az embert/embereket, akiben/akikben megbízhatunk, és a szívünkhöz nőtt/nőttek, nem tudjuk őt/őket elengedni. Ha az érzések kölcsönösek, a viszony jó, és nincs semmi, ami az utatokba állhat, kialakulhat belőle a sírig tartó barátság. De ha valamelyik tényező hiányzik, nem jut időtök egymásra, vagy más személyt előnybe részesít, titeket pedig elhanyagol, nem fog sokáig tartani a haverságotok. Mint minden kapcsolatot, ezt is csak az ember tudja befolyásolni. Akarattal, vagy akarat nélkül, tőlünk függ minden. Úgy gondolom a második kérdést is kipipálhatjuk.
Ezekből a ténymegállapításokból kiindulva a harmadik kérdésre azt hiszem, nektek kell megtalálnotok a választ. Vegyétek fel példának a saját tapasztalatotokat, elemezzétek le a ti barátaitokat és kapcsolatotokat velük. Nézzétek meg, mi hiányzik belőle, vagy mit kellene hanyagolni. Hozzatok fel pro és kontra érveket, mitől lesz jobb a barátságotok. És ha több a negatív tényező, nem kell megijedni. Igyekezzetek egyensúlyba hozni az értékeket és beszéljétek meg a másik féllel, ő hogy vélekedik erről. Együtt döntsetek, semmiképp se magad határozd meg a következő lépést. Ami akár véget vethet a barátságotoknak. Nem kizárt, hogy még meg lehet javítani az elszakadó szálakat.
Barátnőm kedvenc mondatával zárnám ezt a bejegyzést: „Nincs lehetetlen!” :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nobody can save me

Mert olvasni jó!

Ötödik nap - Idők, amikor véget akartam vetni az életemnek